105. Leader Leader
Hallo Gerard,
Je haalt goede bedrijfsprocessen aan als één van de redenen voor betere omzetten en productiviteit bij je collega’s. Grappig dat je dat zegt, want het beste boek wat ik recent heb gelezen gaat hierover. Het boek is geschreven door een onderzeeboot kapitein, die het slechtst presterende schip onder zijn hoede kreeg. Hij veranderde dat in het best presterende schip en schreef er een boek over: ‘Turn the ship around’ geschreven door David Marquet.
De hoofdlijn is, dat je collega’s moeten veranderen van mensen die de ‘leider’ volgen naar mensen die hun eigen beslissingen kunnen nemen. Dit bereik je door de beslissingen te laten nemen door de mensen die de meeste kennis over het onderwerp hebben. Dit wordt bereikt door goede cursussen om het kennisniveau te vergroten en helderheid in de organisatiestructuur. Het belangrijkst wat volgt is dat verantwoordelijkheid en besluitvorming liggen bij diegene die de meeste kennis hebben. Dit is heerlijk voor een bedrijf als je talloze van dit specialisten in dienst hebt, die beslissingen kunnen nemen over onderwerpen waar ze meer van weten dan jij de ‘baas’.
Ik heb het idee dat dit nu ook bij ons gebeurt, er komen steeds meer jonge mensen in dienst die versneld gedetailleerde kennis tot zich nemen, waardoor het heerlijk is processen aan hen uit te besteden. Dit in plaats van dat de ‘oude baas’ altijd met het idee moet komen, zich in allerlei details moest inlezen en vervolgens de beslissing moest nemen gevolgd door het alle moeilijkste namelijk het uitleggen aan het personeel waarom er bijvoorbeeld nieuwe software was gekocht waar ze mee moesten gaan werken. Het resultaat is je waarschijnlijk bekend, namelijk weerstand, want het oude programma werkte immers toch ook prima?
Een paar jaar geleden hadden we een vergadering met de back-mid -en frontoffice met betrekking tot uitvoer van effectentransacties. Op een gegeven moment namen de twee jongsten aan tafel de vergadering over en de anderen (waaronder ik ) luisterden slechts omdat we de discussie niet inhoudelijk konden verbeteren. En ik genoot van iedere seconde, ik vond het fantastisch dat twee jongeren op detailniveau meer wisten dan ik en met oplossingen kwamen aandragen. Ideaal voor een bedrijf en veel beter dan dat iedereen maar wacht op de ‘baas’. Ik zeg altijd: alleen honden hebben een baas en dat personeel een economisch dienstverband heeft met een werkgever. Maar toch ligt dit moeilijker voor mensen die zijn opgegroeid in de jaren vijftig en zestig. Gezag was nog heilig en allesbepalend. En als het gezag niet bewoog, bewoog niemand. Iedereen zat in een rijdende trein met de ‘baas’ als machinist. En als de baas het niet meer wist of geen energie meer had, stond de trein stil en stapten we ergens uit.
Daarom vind ik dit boek zo fantastisch en gelukkig lijkt dit van nature aansluiting te vinden bij de huidige generatie. En misschien komt dit ook wel door het internet. Er is immers zoveel kennis vrij verkrijgbaar op het net. In het verleden was kennis schaars verspreid, de uitdrukking ‘kennis is macht’ ken je nog wel. Deze kennis ligt nu vrij voor het grijpen en is niet alleen meer voorbehouden aan het management.
De toekomst is niet meer aan leiders en bedrijven die directieven geven maar aan bedrijven die faciliteren. Faciliteren aan diegenen binnen het bedrijf die kennis opbouwen en aan hen de beslissingen toevertrouwen.
Groet,
Erik
Leave a Reply