promi-banner onacall01

137. Iemand is failliet

Download PDF

Beste Erik

Er is iemand failliet gegaan. En dat is jammer want ik denk dat dit niet had gehoeven. Ik ben zelf vijf keer bijna failliet gegaan. En alle keren was dit aan mijzelf te wijten dat ik in zo’n situatie terecht kwam. Na de laatste keer (de crisis van 2009) heb ik mij stellig voorgenomen dat mij dit nooit meer zal overkomen.Gelukkig heb ik het elke keer, samen met alle partners en collega’s, kunnen voorkomen. Maar deze persoon niet.Wat is er misgegaan? Wij schrijven vaak wat je moet doen om succes te waarborgen. Het is interessant om te zien waar het fout kan gaan. Weten wat je niet moet doen is misschien wel net zo belangrijk als weten wat je wel moet doen.

Onze persoon wilde graag gaan ondernemen na een succesvole carriere van zo’n 35 jaar bij grote ondernemingen. Hij probeerde een bedrijfje te beginnen vanuit het niets maar dat lag hem niet en hij besloot een bedrijf te kopen en na enig onderzoek heeft hij een bedrijf gevonden en gekocht. En vanaf dat moment is alles fout gegaan.

  1. Passie. De activiteit van het bedrijf wat hij kocht was niet zijn passie. Het was geen lang gekoesterde droom die nu waarheid werd. Om succesvol te ondernemen is juist die extra vonk zo heel hard nodig.
  2. Sectorkeuze. Het bedrijf is sterk afhankelijk van de overheid waardoor je winstgevendheid wordt bepaald door een partij die zeer onvoorspelbaar is. En de overheid heeft geen enkel belang bij jouw verdienmodel dus is er ook geen gezamenlijk belang. De keuze van activiteit is derhalve niet optimaal. Helemaal als je om je heen zoveel sectoren ziet die juist heel hard groeien.
  3. Hard werken. Hij besloot om vanaf dag een maximaal drie dagen te werken. En de rest van de week te besteden aan andere voor hem veel belangrijkere zaken. Aan die dingen waar wel zijn passie lag. Ik ken geen enkele succesvolle ondernemer die het met drie dagen per week redt.
  4. Beter weten. Het moest kunnen om je bedrijf te leiden door de managers aan te sturen op KPI’s (Key Performance Indicators) en budgetten en daar heb je maar een paar dagen per week voor nodig. Waar het dan op neer komt is samen doelen stellen en als de doelen niet gehaald worden vertellen dat het beter moet. En daar maakt de succesvolle ondernemer het verschil. Om dit goed te kunnen moet je je bedrijf, je personeel, je klanten, je diensten, de bedrijfsprocessen zo enorm goed kennen dat je je managers hier goed in kunt ondersteunen, van advies kunt dienen, ze handvatten geven om de doelen te halen. Alleen vertellen dat het beter moet is niet genoeg. Je moet ook kunnen aandragen hoe het beter moet. En dat kan je alleen als je de materie beter beheerst dan wie dan ook. Daarnaast moet je kunnen laten zien hoe het beter moet. Als je hier verstek laat gaan dan zal er niet veel goeds gebeuren in je bedrijf.
  5. Verkopen. In een bedrijf gebeurt niets als er niets wordt verkocht. Alles staat of valt met genoeg verkopen. Elke successvolle ondernemer weet (of zou moeten weten) hoe hij of zij haar diensten en producten moet verkopen en is constant bezig met klanten en het verkoopteam om er steeds meer uit te halen. Als je als ondernemer ontbreekt in dit proces dan laat je enorme kansen liggen en zullen de verkopen achteruitgaan. Wat ook gebeurde.

Kortom, als ondernemer ben je gedoemd te mislukken als je een onderneming hebt waar niet je passie ligt, in een sector opereert waar je sterk afhankelijk bent van derden die je niet kunt beinvloeden, als je niet bereid bent om hard te werken, je je bedrijf niet goed kent en niet de moeite wilt nemen om het goed te leren kennen en je niet het voortouw neemt in het constant werken aan de verkopen.

Groet,

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.