85. Gouden pik
Beste Gerard
De nummers en cijfers beginnen me te duizelen. Wel is het goed te horen dat je gestopt bent met onzinnige spelletjes te doen en tv te kijken en daardoor veel tijd over hebt om nuttige dingen te doen.
In alle theorieboeken over ondernemen wordt de geluksfactor vaak onderbelicht. Vandaag las ik een artikeltje van Roger Moore waarin hij in zijn jonge jaren had aangegeven dat je als acteur succesvol kan zijn door een goede mengeling van persoonlijkheid, talent en geluk. Vandaag gaf hij aan dat succes voor 99% wordt bepaald door geluk. Je hebt niets aan talent als je niet op het juiste moment op de juiste plek bent.
Om een succesvolle ondernemer te zijn is ook de factor geluk een belangrijke drijfveer om succes te hebben, echter welk percentage dat is hangt af en van het soort onderneming en van de ontwikkeling van het specifieke produkt en de tijd waarin het plaatsvindt.
Nadat ik afgestudeerd econoom en accountant was en ervaring had opgedaan als accountant in de staalsector (Tata Steel) en de financiele sector (Amsterdamse Effectenbeurs) ben ik gaan werken bij een commissionair in effecten in Amsterdam (O). De belangrijkste activiteit was het verhandelen van grote pakketten aandelen voor met name Angelsaksische partijen. In die jaren ging de automatisering een steeds grotere rol spelen in de aandelen handel. De toenmalige hoeklieden zagen hun terrein verloren gaan aan de oprukkende schermenhandel. De commissies voor de handel in effecten werden steeds minder en slechts enkele effectenhuizen konden nog behoorlijk verdienen door de grote omzet en snelheid van handelen. Betreffend bedrijf was commercieel goed, echter organisatorisch en formeel mankeerde er nog al wat aan. Na een aantal aanpassingen en stroomlijning van enkele processen kwam er al snel belangstelling voor het bedrijf van enkele middelgrote banken. Een van die banken was al snel bereid een behoorlijke som te betalen (circa 10 x de winst). Het ging die bank om het team van handelaren die de omzet met de Angelsaksische partijen bepaalden. Het handelsboek met oa het aandeel Jason Geosystems (3D research naar aardolie) wilde de bank niet hebben en bleef tegen intrinsieke waarde bij de grootaandeelhouders van O. De aandelen Jason waren al jaren weinig waard en stonden in de boeken voor f0,50 (€0,25) per stuk. De overname van O naar de bank werd vervolgens geëffectueerd (1998).
Na 1 ½ jaar kwam er ook een behoorlijke belangstelling voor Jason. Uiteindelijk werd er zo’n €10 per aandeel voor betaald (dus 40 keer meer dan de aandeelhouders van O hadden betaald) door een beursgenoteerde expert op gebied van exploratie van aardolie.
Rond 2003 werd de automatische schermenhandel ook voor de Angelsaksische handelaren in effecten toegankelijk en werden de activiteiten van partijen als O. geminimaliseerd. Heden ten dage zijn er geen effectenhuizen als O meer actief in Nederland.
De betreffende ondernemers hebben de juiste visie gehad om hun bedrijf op dat moment te verkopen en ontvingen de hoofdprijs. Een van deze grootaandeelhouders is een vriend van mij en heeft een “gouden pik” voor dit soort zaken en heeft de factor geluk mee om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Maar dit gevoel voor timing is ook een ondernemerskwaliteit die uiteindelijk je persoonlijke succes meebepaald.
Groet,
Jan Stam
Leave a Reply