86. De oorsprong van geluk
Beste Jan
Ik heb geluk ‘gegoogled’ en het schijnt een emotie te zijn en betekent ‘tevreden met de huidige leefomstandigheden’. Geluk hebben is het door een onvoorziene gebeurtenis begunstigd zijn. Voorspoed die je ten deel valt zonder daar invloed op te hebben. Komt van een oud Nederlands woord ‘gheluc’ wat ook fortuin en lot betekende. Als je geluk vertaalt in het Engels dan kom je uit op ‘chance, happiness, luck, bliss, prosperity, fortune, success’.
Volgens mij is elke ondernemer uiteindelijk druk bezig om te streven naar geluk. Naar een emotie die ons tevredenheid geeft over onze huidige leefomstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer we onze doelen halen. Als we tevreden zijn met de resultaten van ons werken zijn wij gelukkig. En in die zin is geluk maakbaar. Het bijzondere is wel dat, omdat geluk een emotie is, door een ieder anders wordt geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld. Onlangs kregen wij een grote opdracht van een geweldige klant. De opdracht is erg complex en bijna onmogelijk om uit te voeren. Ik was enorm gelukkig met deze opdracht. Echter een collega partner van mij was enorm ongelukkig met deze opdracht. De een ziet mogelijkheden, de ander ziet alleen maar beren op de weg. Voor de een is geluk maakbaar omdat hij of zij mogelijkheden ziet en deze kan omzetten in concrete resultaten en voor de ander is geluk onbereikbaar omdat hij nooit de nodige stappen zal ondernemen om tot een ‘gelukkige’ afloop te komen. En ik denk te weten hoe dit komt.
Het geluk binnen ons bedrijf ligt voor een ieder binnen handbereik. Wij weten namelijk precies wat je allemaal moet doen, weten en kunnen om uitermate succesvol te zijn. Alleen, om dat allemaal te doen (erg hard werken, teleurstellingen ondergaan, veel tijd investeren), om al die kennis te vergaren (veel lezen, leren, repeteren) en om het allemaal te kunnen (vaardigheden ontwikkelen, oefenen, vallen en opstaan, verbeteren) geeft niet altijd een gelukkige emotie. Sterker nog, het gaat vaak gepaard met ‘bloed, zweet en tranen’.
En ik denk dat daar de crux zit. Het verschil tussen geluk hebben of geen geluk hebben. Mijn collega partner zal geen geluk hebben omdat hij zich niet kan aanzetten om zich door de ‘doen, kunnen en weten’ brei van uitdagingen te worstelen. Een ander ziet dit juist als een boeiend avontuur waarin zijn of haar kunnen tot het uiterste wordt gestimuleerd wat op zich al in een enorme voldoening resulteert. Als je het doel graag wilt halen maar de reis er naar toe verschrikkelijk vind zal je niet gelukkig zijn. Als je de reis geweldig vind dan zal je het doel veel makkelijker halen. En ben je al gelukkig terwijl je onderweg bent.
Om gelukkig te worden, uitdagende doelen te realiseren zal je dus je onmiddellijke behoefte om je gelukkig te voelen moeten kunnen uitstellen omdat je offers moet brengen. Daarnaast moet je het kunnen opbrengen om je geluk te kunnen ontlenen aan de reis, in de offers die je brengt, en niet alleen aan het behalen van het doel. En daar heb je een positieve instelling voor nodig, een positief beeld van je zelf en moet je stimulatie kunnen putten uit je omgeving – hoe positief of negatief je die ook ervaart. Ziedaar, de oorsprong van geluk.
Groeten
Gerard
Leave a Reply