95. Kansen zien en doorschakelen
Beste Gerard
Het is prachtig te zien dat je jouw enthousiasme hebt overgebracht op je personeel en daarmee succesvol bent. Wel moeten we zo eerlijk zijn dat in bepaalde branches het bijna onmogelijk is om te overleven. Ook is innoveren daar verrekte moeilijk. Bijvoorbeeld in een sector als media en met name sub sectoren als drukkerijen of kranten is het heel moeilijk dure investeringen in drukpersen terug te verdienen.Ook is het makkelijk om te zeggen dat je moet snijden in duur en ouder personeel. Als je daar middenin zit heb je wel te maken met gezinnen die daar van moeten leven en ze ontslaan leidt tot grote sociale problemen. Dit betekent dat je je als ondernemer al vroeg moet instellen op mogelijke gevolgen als je onderneming niet zo succesvol is als gedacht. Ieder zal zich dat moeten realiseren en moeten we zorgen voor een goede opleiding en blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen. Als werkgever moet je je mensen daar ook op wijzen en het personeel stimuleren om blijvend te ontwikkelen.
Maar dan nog is het moeilijk om tijdig te anticiperen op veranderingen. Kijk naar een onderneming als TMG (de Telegraaf Groep). Het geeft de meest gelezen krant van Nederland uit, was al snel met een sociaal media product Hyves, welke in Nederland de voorloper was van Facebook. Miljoenen, vooral jongeren waren hier actief op toen TMG Hyves kocht. De vooruitzichten waren geweldig totdat Facebook kwam opzetten en de jeugd massaal hiervoor koos. Vervolgens zijn er allerlei pogingen gedaan door de directie van TMG om de strategie weer de goede richting te geven, echter zonder direct succes.
Begin van het jaar kwam een kennis bij me met een gedegen businessplan in de soft commodity sector. Het plan zag er doorwrocht uit. Die markt wordt bepaald door een aantal landen waar het product wordt geproduceerd en een zevental grote spelers (wereldwijd) die de afnemers van deze producten zijn. De markt kenmerkte zich de laatste jaren door consolidatie. Enkele handelshuizen waren overgenomen en de vraag naar het product nam toe vanuit de VS, Europa, Rusland en China. De vraag aan mij was of ik investeerders kende die in een dergelijk businessplan geloven en hierin wilden investeren.
De initiatiefnemers waren behoorlijk ervaren en hadden en hebben een goed netwerk in de betreffende branche. Ik had aangegeven op welke punten het plan aangepast moest worden en met name de ondernemingsgeest moest geïmplementeerd worden. Ik vind dat dit ook in een nieuwe onderneming in alle geledingen het uitgangspunt moet zijn om onderscheidend te zijn. Daarnaast vond ik dat er naar een strategische partner moest worden gezocht die voor financiering moest zorg dragen, ook als het een periode anders loopt dan gedacht. Bij de 2e gezochte kandidaat was het raak.
Deze ondernemer had een groot deel van zijn bedrijf verkocht en was op zoek naar een nieuwe uitdaging juist in de handel van (soft) commodities. In de zoektocht naar een investeerder waren een aantal factoren zeer belangrijk: de partij moet de kansen zien, en moet kunnen doorschakelen om financiering etc. mogelijk te maken.
De onderneming is opgericht en staat op het punt de eerste deals te doen. De kennis en expertise waren goed ontwikkeld. Een portie doorzettingsvermogen was nodig om de juiste partij (timing en geluksfactor) zover te krijgen een aanzienlijke investering te doen. De toekomst zal uitwijzen of de onderneming succesvol zal zijn. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken en dat dit een mooi voorbeeld zal worden van een prachtig Nederlands initiatief.
Groet,
Jan Stam
Leave a Reply