promi-banner onacall01

7. Anti-Succes

Download PDF

Ha die Jan,

Je zou er nog trek van krijgen! Wat ik dus “instelling” en “lijm” noem is voor jou de cultuur van een bedrijf. Ik heb het in de training gesplitst in 2 zaken: “Attitude” en “The Lugera Way”. Attitude of instelling is gerelateerd aan het individu en de Lugera manier is de persoonlijkheid van ons bedrijf. Dat moet een duidelijk kader geven van wat juiste beslissingen en oplossingen zijn en wat niet. Onze unieke manier van aanpak. De Country Managers waren enthousiast en ik ben het nu aan het uitwerken en maak er een trainingsopzet van voor het hele bedrijf.

Maar er is iets heel anders waar ik het met je over wil hebben. Iets waar ik mij enorm aan erger en wat ik ook doe, het lukt mij niet om dit er uit te krijgen. Het overgrote deel van onze mensen durft geen risico’s te nemen: zijn als de dood om fouten te maken, zijn bang om op- en aanmerkingen te krijgen van hun klanten en hun collega’s. Dat werkt in de hand dat ze liever geen initiatief nemen, dat ze liever doen wat ze gezegd wordt (al is dat nog zo stom), dat ze slecht nieuws uit de weg gaan (e-mails niet beantwoorden, klant niet waarschuwen) en dat ze geen nieuwe dingen ondernemen (want dan kan er altijd wel wat fout gaan).

Ik heb weleens gelezen dat de angst om afgewezen te worden een van de sterkste angsten is en wellicht ligt hier een oorzaak. Hoe kan ik bij mijn mensen die angst wegnemen? En vooral bij onze managers. Want als deze een stelletje angsthazen zijn is de kans groot dat hun teamgenoten daar ook van doordrongen zijn of worden. Een manager die risicomijdend en initiatiefloos gedrag vertoont stimuleert niet het nemen van risico en initiatief bij zijn of haar collega’s.

 

 Individuele Afwijzings Angst Factor X Angst Graad Directe Manager X Angst Factor Fouten Maken X Mate van Zelfonderschatting

Bereidheid Risico Nemen X Mate van Initiatief X Mate van Zelfverzekerdheid X Mate van  Ondersteuning Bedrijfscultuur

Anti-Succes =

In mijn visie is iemand die risico durft te nemen, het accepteert om fouten te maken en hiervan kan leren (door actief op zoek te gaan naar kritiek en goed te luisteren) vroeg of laat extreem succesvol. Je moet ook volharden en niet bij de eerste de beste tegenslag stoppen. En dat zijn juist vaak weer die mensen die zo bang zijn. Als er iets fout gaat dan trekken zij zich terug in hun schulp en gooien het bijltje er bij neer. Volgens mij luidt de formule voor Anti-Succes zo:

Boven de streep alle negatieve factoren en hoe hoger deze zijn hoe hoger het Anti-Succes. Onder de streep succes stimulerende factoren. Hoe hoger deze zijn hoe hoger het succes en hoe lager dus het Anti-Succes.

Jan, jij weet veel. En je hebt dit ongetwijfeld meegemaakt. Heb jij de oplossing zodat ik niet meer zo hoef te trekken en te sleuren want dat is erg vermoeiend en succes vertragend. En ik ben juist op zoek naar een succes-versneller J.

Groet,

Gerard

2 Responses to 7. Anti-Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.