promi-banner onacall01

70. Ideeën genoeg, maar…

Download PDF

Beste Jan

Het antwoord op jouw vraag hoe wij onze innovaties bevorderen en of wij een mechanisme hebben dat innovaties blijft stimuleren is erg simpel. De mechanismes die wij hiervoor hebben heten over het algemeen Cristina en Gerard. Terugkijkend zijn de meeste vernieuwingen in onze organisatie van de hand van Cristina en mij (Cristina is partner en Country Manager Roemenië en heeft Lugera uitgebouwd tot het grootste uitzendbureau van Roemenië). En ik denk ook te weten hoe dit komt. Eerst wil ik voorop stellen dat dit volgens mij niets met een eventueel gebrek aan creativiteit te maken heeft bij alle andere collega’s van Lugera. Integendeel. Aan goede ideeën is er nooit een gebrek als ik hier naar vraag of als wij sessies hebben over verbetertrajecten en dergelijke. Een ieder weet bij ons vaak heel goed wat beter moet en hoe het beter kan. Het wordt alleen niet allemaal gerealiseerd.

Mijn leraar van Commerciële Economie zei altijd dat marketing 1 procent creativiteit is en 99% hard werken. En daar denk ik ligt de essentie van innovatie. Aan ideeën is er geen gebrek in de wereld. Goede ideeën zijn er bij een ieder in overvloed. Ik denk dat iedereen ideeën heeft (gehad) die even later door een ander zijn uitgevoerd. Ik hoor regelmatig mensen zeggen ‘ dat idee had ik ook al, en moet je nu zien, iemand is er met mijn idee van doorgegaan’.

Bij innovatie gaat het veel minder om het idee zelf maar juist om de realisatie van het idee. De meeste ideeën, hoe goed ook, blijven alleen maar ideeën en komen nooit verder dan de borrelpraat. Het vergt namelijk enorm veel inspanning en doorzettingsvermogen om een nieuw idee tot een zakelijk succes te brengen.

Ten eerste moet je door enorm veel negatieve weerstand heen bij je omgeving: collega’s, klanten en leveranciers. En met name je collega’s zijn vaak de grootste ‘nee’-kracht. Misschien wel omdat innovatie meer werk, verandering en onzekerheid met zich mee brengt. Ten tweede laat het succes van de innovatie altijd veel langer op zich wachten dan dat je je had voorgesteld waardoor de meeste mensen opgeven. In het begin is men enthousiast maar hoe langer het duurt hoe minder enthousiasme. Wij, mijn collega’s en ik, hebben ontelbare nieuwe dingen in gang gezet waarvan de meesten stilletjes via de achterdeur weer zijn verdwenen. Ten derde moet het oorspronkelijke idee op allerlei manieren worden aangepast en is er een hoge mate van flexibiliteit en inzicht nodig. Hoe langer de implementatie van het idee duurt hoe minder men dit kan opbrengen. En ten vierde zie ik vaak dat bij de introductie van het idee en gedurende de implementatie de meeste mensen de mogelijkheden en het potentieel van het idee gewoonweg niet zien, al struikelen ze er over.

Kortom. Innovatie en geweldige ideeën genoeg. Geld is ook van ondergeschikt belang voor innovatie. Succesvolle innovatie is het gevolg van hard werken, doorzetten, mogelijkheden zien en een rotsvast vertrouwen in jezelf en het idee. Passie en focus (en een bord voor je kop). Het enige wat volgens mij een overheid kan doen om innovatie te stimuleren is met geld smijten. Allicht dat je na een paar miljard investering je een paar innovaties hebt. Maar dat blijft volgens mij altijd zonde van het geld.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.