promi-banner onacall01

77. Nog even geduld svp

Download PDF

Beste Gerard,

In het vorige artikel (nr. 75) had ik aangegeven dat ik met een succesvolle investering zou komen, dit doe ik echt de volgende keer, want dan is er ook meer zekerheid over de start van dit project.Ik ga nu in op een commentaar van een van de lezers. Deze lezer vraagt eigenlijk naar onze visie van ondernemen.

Uiteraard vormt je visie de basis voor het ondernemen, maar verschilt wel per sector en gebied waar je actief bent.

Als ik naar de ontwikkelingen in de wereld kijk wordt ik niet echt vrolijk: oorlog in Syrie en Irak, burgeroorlog in de Oekraine, diverse oorlogen in Afrika, etc. Het vrijheidsbeeld waar wij na de WOII en met name na de val van de muur mee zijn opgegroeid zal hier toch moeten worden bijgesteld. Ook de hoge werkloosheid en de verschillen tussen arm en rijk vergroten de kansen op sociale onrust in de Westerse wereld. Hoe graag we dit ook anders willen zien, we zullen ook met ondernemen met deze ontwikkelingen rekening moeten houden. Verder is van belang de demografische ontwikkeling in de diverse gebieden. In Oost-Europa is al een behoorlijke krimp (oa Bulgarije, Roemenië). Maar ook in Japan en West Europa is de krimp (Duitsland) zichtbaar.

Een ander belangrijke constatering is de bureaucratie in de huidige Westerse wereld (muv de VS) welke die van Oost-Europa nauwelijks nog verschilt. De vraag moet dan ook gesteld worden: is de Westerse democratie wel zo zaligmakend?

Na het uiteenvallen van de Sowjet-Unie was het Westerse model superieur aan het communisme en de dictatoriale regimes in de wereld. Maar na de crisis van 2007-2011 moet het beeld van deze Westerse democratie, gericht op het vrije markt mechanisme en het kapitalisme, wel degelijk worden bijgesteld. We zijn in West-Europa te makkelijk geworden, door overmatige kredietverschaffing kon bijna iedereen een huis en een auto kopen. Door de gasbel in Nederland was een deel van de begroting zo wie zo gedekt. Wat kon ons gebeuren?

De crisis heeft ons gelukkig weer met beide benen op de grond gebracht. Voor diegenen die werkloos is geworden is het niet leuk, maar een ding staat vast: we moeten veel meer ons best doen, veel meer innoveren en gelukkig ook meer samen doen om onze maatschappij overeind te houden. De crisis is dan voor degenen die direct getroffen wordt door het verlies van werk soms rampzalig, maar uiteindelijk moeten er structurele veranderingen plaatsvinden . We moeten meer voor de zwakkeren doen, we moeten zorgen dat onze kinderen kansen krijgen om zich te ontwikkelen en de ouderen moeten voor een eigen spaarcentje zorgen. De vraag is of de huidige democratische omgeving en het politieke klimaat hier een antwoord op heeft. Een vergrijzende bevolking zal in het huidige democratische landschap vooral voor zichzelf kiezen en dat moet doorbroken worden. De huidige democratie is weliswaar te prefereren boven het communisme en de dictatoriale regimes, maar is niet zaligmakend. Echter wil je niet in de fuik van de meerderheid terechtkomen zal de democratie zodanig moeten worden ingericht dat voldoende de belangen van de jongeren, de ouderen, de zwakkeren en de ondernemers worden gediend. Deze aanpassing is essentieel voor het slagen van de volgende generatie, die uiteindelijk de toekomst moet krijgen die ze verdiend.

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.