25. Denkers die doen
Hoi Jan,
Ik ben ooit afgewezen door de Hogere Hotelschool in Den Haag omdat ik meer een doener dan een denker was. Dat was niet wat ze zochten en ik werd dus niet toegelaten. Ik ben er na 34 jaar nog steeds verontwaardigd over J. Nu zou je kunnen denken dat doen in de ideeeneconomie van ondergeschikt belang is. Maar dat is niet zo. Wij zullen juist allemaal veel meer moeten gaan doen. Maar dan wel verdiepen en niet verbreden.
Het idee is belangrijk maar de uitvoering staat centraal. Mijn marketing leraar zei ooit: “marketing is 1% inspiratie en 99% hard werken”. Succes in de nieuwe economie wordt volgens mij mede bepaald door je te concentreren op 1 idee en dat tot in detail uitwerken en je niet laten verleiden om er allerlei randverschijnselen en mogelijkheden bij te halen. Hoe meer je verbreedt hoe meer je idee aan kracht verliest. Keuzes maken is heel belangrijk.
De tweede uitdaging in de nieuwe economie is dat je je idee moet uitvoeren. Dat is vanzelfsprekend maar toch gebeurt dat weinig. Iedereen heeft goede ideeen. Aan goede ideeen is geen gebrek. Essentieel is dat je net zo lang blijft doorgaan met het uitvoeren van je idee tot je het beoogde succes hebt behaald. Doorgaan (tot het gaatje) is en blijft het allermoeilijkste. Maar daar is niets nieuws aan. De basisprincipes voor succesvol ondernemerschap zijn dezelfde in de nieuwe economie als in alle voorgaande economien. Wat wel nieuw is is dat zoveel meer mensen hetzelfde idee hebben en (kunnen) uitvoeren en dus de concurrentie zeer groot is.
Verder is misschien wel het allermoeilijkste voor de creatieve leider om alle verleidingen te weerstaan die je van je pad af brengen. Elk idee namelijk leidt tot weer nieuwe ideeen en mogelijkheden en de ontwikkelende markten leggen elke dag nieuwe kansen bloot. De enige remedie hier tegen is “saai” zijn. Nee leren en durven zeggen. Ontleren. Ontdoen. Vertragen. Al je aandacht richten op verdieping van je idee. Alles wat riekt naar verbreding direct de prullenbak in.
De meeste leiders en ondernemers falen niet omdat zij geen goede ideeen zouden hebben. Zij falen omdat zij teveel ideeen in de praktijk brengen, uiteindelijk niets echt goed doen en de handdoek in de ring moeten gooien omdat ze nooit het gewenste succes behalen. Want de “allesdoener” verliest het altijd van de “verdieper”.
En dat is zo oud als de weg naar Rome. Er is dus niets wezenlijks nieuws onder de zon van de nieuwe ideeeneconomie. Alleen is de focus verlegd en daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden die voorheen niet zichtbaar waren. Goed nieuws voor iedereen die de kansen zien en er iets mee doen. Dit zullen maar weinigen onder ons zijn want de meeste mensen, al struikelen ze over nieuwe mogelijkheden, zullen ze niet zien. En je gaat het pas zien als je het door hebt of je hebt het pas door als je het ziet?
Groet,
Gerard
Leave a Reply