17. Verdieping
Beste Jan,
Het lijkt mij dat Baricco wel een beetje kort door de bocht gaat. Stel dat het zo is dat veel mensen in de sociale media streven naar kwantiteit en verbreding dan hoeft dat nog niets te zeggen over hoe zij communiceren buiten deze media om met hun vrienden, familie en kennissen?
En oppervlakkigheid en gemakzucht… ik twijfel of dat iets is van de laatste tijd. Misschien is dit wel altijd zo geweest? Als mens zoek je volgens mij altijd de makkelijkste weg om iets te bereiken. Dit doe je om krachten en energie te sparen. Volgens mij een overlevingsinstinct dat je in ons dagelijks leven overal terugziet. Je hebt een wasmachine omdat dat makkelijker is dan de was met de hand doen.
Een opmerkelijke uitspraak van Henry Ford is “denken is waarschijnijk de moeilijkste activiteit voor een mens, daarom doen zo weinig mensen dat”. Ik vermoed zo maar dat dit van alle tijden is en dat het wellicht nu bijzonder opvalt omdat de sociale media dit zo inzichtelijk maken.
Maar goed. Ik denk ook dat de kracht van een successvolle leider en ondernemer in verdieping ligt. Hoe meer energie je in iets stopt hoe krachtiger het wordt. Hoe meer tijd je aan iets besteed hoe beter het uiteindelijke resultaat. En daarom denk ik dat succesvol ondernemen en leiden heel eenvoudig en heel klein begint. Het begint bij jezelf. Heb je de interesse om je volledig te storten op dat wat je moet doen, en maak je het ook helemaal af? Iets met passie beginnen en het ook tot een goed einde brengen.
Ik sprak laatst met iemand die binnen een jaar een bedrijf met een omzet van meer dan 1 miljard euro en een jaarlijks verlies van rond de 50 miljoen winstgevend maakte. Het was in een land waar het erg zwaar voor hem was. In een cultuur die hem totaal vreemd was. Maar hij begon, was totaal toegewijd, en zette door. Dat is ergens je tanden in zetten. En dat zie ik maar bij weinig mensen en volgens mij is dat altijd zo geweest. Er zijn niet zoveel mensen die bereid zijn om “te denken” en “te doen” en om “door te zetten”. Want met name het doorzetten betekent dat je offers moet brengen: je mist een uitje met vrienden, je hebt geen tijd om TV te kijken of de krant te lezen, of in de kroeg te hangen.
Uiteraard heb ik hem gevraagd wat zijn succes was als leider in deze. Zijn antwoord was verbluffend eenvoudig. Ten eerste heeft hij zich bewust niet aangepast aan de (management) cultuur van het land en bleef de dingen doen zoals hij gewend was (hij bleef heel dicht bij zichzelf). Ten tweede zorgde hij ervoor dat hij zijn management team en zijn bedrijf heel goed begreep (het eerste halfjaar van zijn komst heeft hij niets anders gedaan dan alleen maar inventariseren). Toen hij eenmaal alles wist kwam hij in aktie. Ook vertelde hij mij dat hij nooit een beslissing nam als hij niet het gevoel had dat hij alle informatie had. Hij hield nooit vergaderingen maar sprak het liefst 1 op 1 en liet zijn managers nooit vertrekken voordat zij in hun eigen woorden terug konden vertellen wat er was besproken en afgesproken (dit leidde in het begin tot lange sessies). Ten derde speelde zijn 20 jaar ervaring een grote rol. Hij wist heel goed hoe zijn business werkte. Ook in een vreemd land.
De kracht van verdieping is onmiskenbaar groot. Verdieping in wat je wil, verdieping in kennis en verdieping in wederzijds begrip. Wil je succesvol zijn zal je tot het gaatje moeten gaan.
Groet,
Gerard
Leave a Reply