19. Elk nadeel heeft zijn voordeel
Beste Jan,
Ik ben het helemaal met je eens dat het kaf van het koren wordt gescheiden in ondernemersland tijdens uitdagende economische tijden. Dan worden de jongens en de meisjes gescheiden van de vrouwen en de mannen. De snelle jongens van de ondernemers.
Alle ondernemers die ik ken gaan allemaal van tijd tot tijd door een (heel diep) dal om er vervolgens door hard (denk)werk weer uit te krabbelen. En elke keer dat dit lukt zijn ze sterker. Ik zag laatst in de fitness een sticker “no pain – no gain” en dit gaat niet alleen op voor het krijgen van sterkere spieren maar zeker ook voor succesvol ondernemen.
Ik heb in mijn werk zeker 4 keer op de rand van een faillisement gebalanceerd (gelukkig ook 4 keer het tij weten te keren). Tijdens zo’n crisis was het pompen of verzuipen. Keihard werken, doorzetten en harder werken. Ik was dan niet altijd even blij maar wel altijd super geconcentreerd, met een niet aflatende energie en ik heb nooit getwijfeld aan de goede afloop.
Terugkijkend op die periodes waren dat bijzonder boeiende tijden die ik niet graag zou hebben willen missen (ik zou ze ook niet graag overdoen!). Maar al die keren zijn voor mij van onschatbare waarde geweest. Die relatief korte periodes van crisis hebben mij veel meer geleerd dan al die jaren van voorspoed. Al die momenten hebben mij geleerd om het bedrijf nog beter te wapenen tegen mogelijk onheil. Echter elke keer kwam de crisis onaangekondigd. Terugkijkend lijkt het wel of ik met mijn ogen wijd open in de val liep, maar op het moment zelf was het elke keer weer een totale verrassing. Hoe stom kan je zijn J.
Dus wat te doen? Als je bedrijf in zwaar weer beland is de allerbelangrijkste reddingsboei de basis die je hebt gelegd in de tijden dat het goed ging. Een sterk fundament zorgt ervoor dat een faillisement aan je bedrijf voorbij gaat. Als je als bedrijf waarachtig bent, naar je klanten, je produkt of dienst toe, naar je balans toe (heb je gespaard voor zware tijden?) dan heb je alle kans dat je het tij kunt keren. Maar dat is niet genoeg als het water je tot aan de lippen staat. Er is meer nodig. En dat is, hoezeer je ook onder druk staat, vertragen. De tijd nemen om te onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Weinig of geen beslissingen nemen maar onderzoeken, analyseren, denken. Weg van de hectiek en de druk. Als het ware als bedrijf een periode gaan “mediteren”.
Daarnaast dicht bij je klanten, je personeel, je leveranciers zijn. Het komt er nog meer op aan dat men jou kan vertrouwen. Dat je doet wat je zegt, dat je je beloftes nakomt. Veel informatie uitwisselen met je ondernemende vrienden. En verder, gewoon keihard werken. Je geplande vakantie annuleren en pas weer aan vakantie denken als het gevaar geweken is.
En voor de volgende crisis die ongetwijfeld ooit komt? Al het bovenstaande en… ik heb “crisis” diensten ontwikkeld waarvan ik overtuigd ben dat bedrijven deze zullen afnemen in economisch uitdagende tijden.
Groet,
Gerard
Leave a Reply