51. Ondernemers 2.0
Ondernemers 2.0
Jan, grotendeels ben ik het eens met jouw analyse betreffende schijnondernemers, alleen ik ben niet positief over de snelheid van veranderen. Deze week was in het nieuws dat CEO’s van beursgenoteerde bedrijven weer meer verdienen in Nederland dan een jaar geleden, terwijl de werkloosheid naar hoogtepunten stijgt. Ook de meeste CEO’s beschouw ik als schijnondernemers nl. ze lopen weinig risico en hoeven niet te investeren en hun nek uit te steken. Bij ontslag krijgen ze vaak ook nog een zak geld mee.
Deze aanhoudende ontwikkeling lijdt tot een steeds grotere afstand tussen de werkvloer en de bestuurders. Als deze afstand te groot wordt en de omstandigheden van de onderlaag blijvend verslechteren dan zal dit uiteindelijk leiden tot volksopstand, met alle gevolgen van dien. Het lijkt erop dat de huidige Westerse democratieën hier geen antwoord op hebben. Zowel bij overheden als grote ondernemingen zit de zaak vaak vastgeroest. Er is geen flexibiliteit en er is vaak te weinig oog voor datgene wat werkelijk belangrijk is.
Gelukkig zie ik vooral bij de jeugd en jonge ondernemers wel een positieve drive om vooruit te komen zonder de perverse prikkels om rijkdom voor jezelf als hoogste goed te zien. Uiteindelijk zal deze nieuwe generatie “het schip” doen keren. Na de faillissementen van diverse banken in verschillende landen (Lehman Brothers, SNS, banken in Cyprus en IJsland, banken in UK) en de vele faillissementen in de bouw zal de luchtbel langzaam leeglopen. Dit is goed, want we hebben teveel in ongekende weelde geleefd. Het is alleen vervelend voor die partijen die het betreft en er rechtstreeks bij betrokken zijn, maar we moeten reëel zijn, het is gewoon te makkelijk gegaan.
De nieuwe ondernemer zal daarom niet alleen over de diverse kwaliteiten van leiderschap dienen te bezitten om de juiste richting te kiezen. Hij zal er ook voor moeten zorgen dat de onderneming flexibel is om snel te kunnen schakelen bij faillissementen in de diverse sectoren en bereid moeten zijn om met onderneming en al te verhuizen naar een ander gebied of zelfs land als de situatie dit vereist.
Eindelijk zie ik wel wat positieve veranderingen bij de financiële instellingen: de Bank of America gaat nu aan de hand van betalingsgegevens van klanten na om o.a. energierekeningen van mensen in gelijke omstandigheden te vergelijken om cliënten proactief van dienst te kunnen zijn. Dit is eindelijk de boodschap die goed wordt opgepakt. Verander, innoveer, zoek andere gebieden op om groei te verwezenlijken, zowel naar landen als China, India als Turkije als naar andere producten en aandachtsgebieden.
De echte ondernemers zullen herkend worden aan de flexibele houding om snel te schakelen.
Een mooie uitdaging dus.
Jan Stam
Leave a Reply