87. De prijs om voorop te lopen
Beste Gerard
Dank voor je gedetailleerde uiteenzetting over wat geluk inhoudt en hoe je geluk kunt krijgen. Met name als je een behoorlijke inspanning moet doen om geluk af te dwingen geniet je daar het meest en langst van.Afgelopen week maakte de Amerikaanse elektrische auto fabrikant Tesla bekend $6 a $7 miljard te investeren in een accufabriek in Nevada. Met behulp van zonne-energie zal de fabriek in staat zijn nieuwe en betere accu’s te fabriceren. De staat Nevada heeft aangegeven $1 a 1,5 miljard subsidie te verstrekken, danwel een belastingvoordeel te geven. Blijkbaar is er geen commissie in de VS die een dergelijk concurrentievoordeel verbied. Nee, er komt werkgelegenheid voor zo’n 6.500 werknemers. Geschatte economische voordelen de komende jaren voor Nevada bedragen een veelvoud van de geïnvesteerde bedragen.
De actieradius van de accu bedraagt op dit moment 400 km. Met de nieuwe accu’s zal het bereik naar verwachting richting 800 km gaan. Het is ongelofelijk mooi dat de bedenker en ontwikkelaar van het concept niet uit de auto industrie kwam, maar het wel voor elkaar kreeg een omwenteling te weeg te brengen die veelbelovend is en eindelijk een oplossing biedt om een vermindering van de fossiele brandstoffen tot stand te brengen.
Gezien het feit dat ik aan een andere auto toe was en de belastingvoordelen dusdanig waren om een dergelijke investering te rechtvaardigen heb ik eind vorig jaar een Tesla aangeschaft. Het is echt een comfortabele auto met allemaal hightech schermen en applicaties. Daarnaast beschikt de auto over een enorme kracht en laat iedere sportauto stilstaan bij het optrekken.
Vorige week moest ik naar Luxemburg wat zo’n 430 km rijden is. Met extra opladen in Breda dacht ik met 350 km vanaf Breda makkelijk in Luxemburg te komen. Echter ik had niet gerekend op 2 omleidingen en heuvels waarbij het elektriciteitsverbruik anders is dan normaal. Met nog 20 km bereik en nog 50 km te rijden reden we in Luxemburg met dichtgeknepen billen. Waar konden we bijladen? We namen de afslag en kwamen bij het eerste het beste restaurant. Geen oplaadpunt in de buurt en met een haspel 220 V bijladen wilde niet lukken. Uiteindelijk had de conciërge van het restaurant een helder idee. Ze bleken een vuilverwerker met krachtstroom achter het restaurant te hebben. Laat de stekker nou nog passen ook. Met extra elektriciteit kwamen we uiteindelijk veel later dan gepland in Luxemburg aan.
Deze ervaring, waar we achteraf om kunnen lachen, is de prijs om voorop te willen lopen met innovaties. Dit gaat me niet meer gebeuren, dat kan je begrijpen.
Groet,
Jan Stam
Leave a Reply