18. Saai en succesvol
Beste Gerard
Dat heb je kernachtig samengevat: denken, doen en doorzetten zijn onmisbaar om als ondernemer succes te hebben. Maar dan vooral in die volgorde. Wat ik met mijn vorige mail over de horizontale mens wilde benadrukken is dat het denken, wat in feite een vertragende actie is, steeds vaker wordt overgeslagen of maar half uitgevoerd omdat de hektiek van de dag daar niet op zit te wachten. Alles moet snel. Snel actie. Snelle contacten. Snel resultaten. En onder druk van deze wens tot snelheid hebben we de neiging om de fase van het denken te verwaarlozen. We springen zo snel mogelijk naar de tweede fase: doen. Met het risico dat we van start gaan met een onvoldoende doordacht plan. En als het plan vervolgens niet helemaal volgens verwachting loopt komen we niet op het idee om het plan nog eens goed te doordenken. Nee! De opgejaagde ondernemer stapt direct door naar de fase van doorzetten. En zo draaien we ons met ons ondoordachte plan vast in de grond.
Gelukkig laten niet alle ondernemers zich opjagen. Je gaf zelf al een mooi voorbeeld van een ondernemer die de tijd nam om zaken goed door te denken voordat hij handelde. En met succes. Het is ook wel aardig om je af te vragen welke type bedrijf in de economische crises van de afgelopen jaren overleeft en welke type snel het onderspit delft. Natuurlijk hangt dat deels af van de sector waarin een bedrijf opereert, maar binnen elke sector zijn bedrijven die als eerste omvallen of hulp nodig hebben en zijn er survivors. In alle sectoren komen in mindere economische tijden andere bedrijven bovendrijven dan de bedrijven die volop in de schijnwerpers stonden toen de bomen nog tot in de hemel groeiden. Ondernemingen die eerder werden getypeerd als saai, blijken een stevig fundament te hebben in een stabiele langer termijnvisie, koersvastheid en innovatie die niet gericht is op de hypes van de dag maar op producten en diensten die bijdragen aan de continuïteit van het bedrijf op lange termijn. Er is over nagedacht! Een ander kenmerk van deze ondernemingen is dat zij altijd een degelijk financieel beleid hebben gevoerd. Dit in tegenstelling tot de bedrijven die, om aanzien te werven en om groot te worden, niet schromen om idiote financiële verplichtingen aan te gaan. En daarmee de voortgang van hun bedrijven op het spel zetten.
Er zijn genoeg voorbeelden aan te wijzen. De Scheringa’s en de Nina Brinken bevinden zich overal. Bij woningcorporatie Vestia heten ze de Vries en Staal. De financiële man bracht Vestia aan de rand van de afgrond met zijn derivatenhandel. ‘Tja, hij wilde met de grote jongens knikkeren,’ zei een anonieme bankier over hem. En de directeur gaf hem alle ruimte. In de tijd waarin de economie op volle toeren draaiden stonden de heren in de schijnwerpers als leiders van een innoverend en vooruitstrevend bedrijf. Nu blijkt dat ze onverantwoorde risico’s hebben genomen en in feite zijn gaan gokken met andermans geld, druipen ze door een zijdeur af.
In economisch bloeiende tijden is het niet moeilijk om ondernemer te spelen. In tijden van crisis worden de kwaliteiten van een ondernemer zichtbaar. Pas dan blijkt of de ondernemer de juiste maatregelen genomen heeft om zich als bedrijf te handhaven door een crisis heen. Pas dan blijkt of een onderneming zelfstandig en onafhankelijk kan blijven omdat zij zich niet heeft vastgedraaid in de grond door een onvoldoende doordacht plan toch door te zetten.
Groeten,
Jan
Leave a Reply