promi-banner onacall01

99. Oliedom

Download PDF

Beste Gerard,

Ik begrijp je teleurstelling in de politiek en de media, die er niet uit zijn om het juiste verhaal te vertellen. Zij wensen zoveel mogelijk zieltjes te winnen, cq kranten te verkopen en of dat nu de waarheid is maakt ze vaak niet uit. Om mijn collega te citeren: de wereld is nog net zo barbaars als 3000 jaar geleden, alleen we doen net of dat niet zo is. Echter je hoeft maar naar de toestand in Irak, Syrie of de Oekraine,Rusland te kijken om dit te beamen. De Nederlandse situatie is weliswaar een softe afspiegeling, maar in wezen niet veel anders. Ik zal dit illustreren aan de hand van 2 actuele onderwerpen.

Als vervent aanhanger van de vrije markt economie en daarmee van concurrentie om bedrijven alert te houden en verplicht zich blijvend te verbeteren is iedere vorm van kartelvorming terecht verboden.

Zodra er van enige mate sprake is van samenwerking om de markt te verdelen komen allerlei instanties direct in actie om dit aan te pakken.

Echter het grootste kartel welke op het wereldtoneel afspeelt, nml het oliekartel (OPEC) wordt door politici, maar ook door de media zonder enige vorm van kritiek geaccepteerd. Hoe kan dit nu? Waarom wordt hier niet ingegrepen? Heeft dit met geld te maken of zogenaamd de stabiliteit van de energievoorziening die in het geding kan komen als er geen kartel is?

Wat zou er gebeuren als ook dit kartel verboden wordt? Ik denk dat de fluctuaties dan groter zullen zijn dan nu het geval is, maar zou eerder leiden tot het kiezen van alternatieve energiebronnen. Dan zou wind- en zonne-energie sneller tot ontwikkeling zijn gekomen. Uiteraard vinden de olieproducerende landen en de grote oliemaatschappijen dit een ongewenste ontwikkeling, maar vanuit een meer duurzame wereld is het niet sneller overschakelen naar alternatieve bronnen oliedom.

Een ander fenomeen wat hier indirect mee te maken heeft is dat een grote daling van de olieprijs leidt tot deflatie in met name de West-Europese landen. Politici en media roepen om het hardst dat deflatie niet mag plaatsvinden, immers deflatie leidt tot uitstel van de aankoopbeslissingen en daarmee tot verdere krimp.

Echter denk je werkelijk dat daling van de benzineprijs leidt tot minder verbruik? In tegendeel, de burger krijgt meer koopkracht en zal juist meer spenderen. Kijk wat er gebeurd in de VS, de prijs per gallon (circa 3 liter) is gedaald van $3.50 richting $2 en zoals we zien draait de VS als nooit te voren en ik denk niet dat de burgers minder kilometers maken dan voorheen.

Wat kunnen we hier als ondernemer van leren? Laat je niet afleiden door de zogenaamde experts en politici. Zorg dat je organisatie flexibel kan reageren op maatregelen van de overheid en gebruik voornamelijk het boerenverstand. Om daarmee helemaal geen kranten meer te lezen, gaat me te ver, maar de nodige scepsis hanteren kan zeker geen kwaad.

Groet,

Jan Stam

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.