promi-banner onacall01

58. Verantwoordelijkheid

Download PDF

Beste Jan,

Ik zie nog een verdienste van de crisis. Ik ben van mening dat een van de positieve gevolgen van de crisis ook is dat leveranciers gedwongen worden door hun klanten om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het geleverde product of de geleverde dienst.

Als vroeger gold “garantie tot de deur” is het nu dat er pas betaald wordt als het product of de dienst ook daadwerkelijk functioneert. Voor de consument resulteert dit in een uitermate soepel terugneem beleid van winkels en websites. Niet goed, geld terug. Gratis producten en diensten uit proberen. Korte opzegtermijnen van abonnementen. Ook is deze trend in business-to-business te bespeuren. Een deel van de prijs bijvoorbeeld is een percentage van de besparing die de dienst of het product van de leverancier realiseert. Of een percentage van de extra winst die wordt gerealiseerd.

De klant verlangt steeds meer en meer inspanning en betrokkenheid van de leverancier. De bedrijven die hier aan kunnen en willen voldoen doen goede zaken. Klanten laten delen in de winst die je samen met hen realiseert. Zorgen dat je klant meer verkoopt zodat deze meer dienstverlening van jou in kan kopen. Dit zijn overigens geen nieuwe inzichten. Ze worden echter wel steeds belangrijker en spreiden zich uit over alle sectoren.

Het vergt ook veel meer transparantie van de kant van de leverancier en de klant. Open kostprijs calculaties, samen met de klant een voor beide partijen redelijke marge bepalen. Onlosmakelijk hiermee is verbonden dat de klant ook een deel van het risico op zich neemt. Klant en leverancier worden in deze partners met een gemeenschappelijk doel: duurzame winstgevendheid voor beide partijen, in plaats van korte termijn winstmaximalisatie voor de een of de ander.

Bij een transparant proces hebben beide partijen veel meer oog voor elkaars uitdagingen en (on)mogelijkheden, kostenstructuur en verdienmodellen. Dit komt de efficiëntie van de productieketen uiteindelijk ten goede en hier zijn eigenlijk alleen maar winnaars. Dit gebeurt natuurlijk hoofdzakelijk bij bedrijven met een zeer integere houding ten opzichte van het samenwerken met elkaar, de maatschappij, de gewenste duurzaamheid van de onderneming.

De nietsontziende focus van veel grote bedrijven op winstmaximalisatie en de eenzijdige focus op de aandeelhoudersbelangen keert zich tegen deze bedrijven en hun topmanagers. Dat zien wij gebeuren bij banken, verzekeraars en andere grote concerns. De maatschappelijke irritatie hierover groeit en veel integere ondernemers en werknemers bieden een sterke tegenkracht die denk ik het nieuwe duurzame en succesvolle ondernemen is.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.